Saturday, October 18, 2014

love.

I believe that the hardest thing in life is figuring out your lifetime goal.
Seeking - in the midst of all the calamity that every day life could offer -
pushing, and pulling, to find something to confidently stand for...
isnt as "easy-peasy lemon-squeezy" as we think it is, but awesome and actually life changing..
Because I mean what's life if you live for nothing right?

Wether it be to obtain a higher education, job,personal goals,
providing for yourself or your family, becoming an example,
making an impact in your school or community, whatever it could possibly be...
maybe even standing for self respect & self-confidence..
Just stand for something.

Although it may be silly, but I believe that we can all stand for this one thing..
something that might seem easy but actually quiet a challenge.

love.

Because it seems so small, so insignificant at the moment,
but can impact a person's life in so many ways.
There is not one person out there who is exactly the same.
But we all love to be loved.
As babies we need it.
As kids we seek it.
As teenagers we try to understand it.
As adults we learn from it.
and its crazy but, as humans, we are the only ones who have the ability and capacity to give it.

Standing for something isn't just something you say.
It's something you live by, act upon, and challenge yourself to be an example of.

Sunday, September 7, 2014

"Εμάς κάνε μας κύκλους ομόκεντρους, να νιώθω τη συγγένεια. Και τότε η καλύτερή σου είναι η καλύτερή μου. Αλλιώς ζηλεύω. Κι όταν ζηλεύω γίνομαι έξυπνη. Και όταν γίνομαι έξυπνη τα καταστρέφω όλα"

τάδε έφη Μαλβίνα. Γιγνώσκει.

Tuesday, May 6, 2014

λάθε βιώσας

Πριν από κάμποσους μήνες ήρθα σε επαφή με το δημοφιλές videogame Assassin's Creed. Και μου άρεσε. Πολύ. Τόσο ώστε έκατσα και δίαβασα για το πως δημιουργήθηκε, όλη την ιστορία των χαρακτήρων, την πλοκή, κουτουλού κουτουλού. Να το παίζω ακόμα δεν έμαθα. Στα υπόψη. Αυτό που μου κίνεισε περισσότερο το ενδιαφέρον ήταν η παραπάνω φράση του Επίκουρου που, με έναν τρόπο που δεν θα περιγράψω τώρα, μπλέκεται με το παιχνίδι. Έψαξα και διάβασα λοιπόν ό,τι βρήκα στο νετ για αυτη τη φράση αλλά έμεινα χωρίς να έχω καταλάβει:
είναι κολακεία ή βρισιά; έπαινος ή ρετσινιά;

Κι αυτό γιατί η επικρατούσα ερμηνεία του “λάθε βιώσας” περιγράφει τον περίπου λαθρόβιο άνθρωπο που κρύβει τις σκέψεις του και τις ενέργειές του, τον άνθρωπο που κινείται στο περιθώριο της δράσης και των γεγονότων, που ζει στο απυρόβλητο και του αρέσει το ετερόφωτο πεδίο μιας έως και παρασιτικής ζωής. 


Η εκκρεμότητα αυτή στάθηκε αφορμή να διερευνήσω κάπως την επικούρεια φράση και να αποπειραθώ την παρακάτω σύντομη ερμηνευτική αποκατάστασή της.


Όπως και για πολλά άλλα και πολλοί άλλοι(έλληνες περισσότερο) αρχαίοι, ο Επίκουρος είναι ένας μεγάλος παρεξηγημένος. Επί του προκειμένου, οι απόψεις όσων ασχολήθηκαν μαζί του συμπίπτουν. Σε ελεύθερη διατύπωση το “λάθε βιώσας”, το “Ζήσε κρυφά” σημαίνει: Ζήσε απαρατήρητος, ζήσε ανεπιτήρητος, χωρίς κανέναν δυνάστη ή αφεντικό πάνω απ’ το κεφάλι σου, καθώς και χωρίς κανέναν δούλο ή υπηρέτη από κάτω σου. Ζήσε με μπούσουλα την προσωπική σου ολοκλήρωση. Δώσε ακριβή λογαριασμό και φανερώσου με συνέπεια, πριν από όλα, στον εαυτό σου.


Κι ακόμα, τήρησε τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού χώρου. Φυλάξου από τις επιθέσεις φιλίας, και βεβαίως μην τις μετέρχεσαι και συ, αναγνωρίζοντας ότι όσο ευχάριστες (ή άλλο τι) μπορεί να είναι σε όσους τις ασκούν άλλο τόσο δυσάρεστες μπορεί να είναι σε όσους τις υφίστανται.

Επιπλέον, με το “λάθε βιώσας” ο Επίκουρος δε συστήνει καμιά επαναστατική καταγγελία ή προτροπή αποχής από τα κοινά και την πολιτική. Ούτε ακόμα αποκηρύσσει τη δημόσια ενάσκηση της αρετής, όπως τον κατηγόρησε ο Πλούταρχος στο έργο του: “Ει καλώς λέγεται το λάθε βιώσας”. Πως με το “λάθε βιώσας”, δηλαδή, το άτομο περιορίζει τη δυνατότητα των άλλων να παραδειγματιστούν από τις αρετές του, στο πλαίσιο αλληλεπηρεασμού των ατόμων μέσα σε δημόσιο χώρο.

Εάν όμως ο χώρος χαρακτηρίζεται από την κυριαρχία των πολλών, μέσα στους οποίους η ατομικότητα συνθλίβεται, τότε η επικούρεια επιφύλαξη, δε συνιστά παρά προφύλαξη τού καθενός από την επιβάρυνση με την προσωπικότητα των άλλων.


Είναι προφανές ότι το βαθύτερο νόημα του επικούρειου λόγου είναι τούτο: Η μοναξιά, η ειρηνική και ευχάριστη συμβίωση με τον εαυτό μας είναι η ασφαλέστερη απόδειξη ψυχικής υγείας. Μητέρα της αυτάρκειας, μας μαθαίνει, μεταξύ άλλων, να μη σπαταλάμε τους συνανθρώπους μας, να τους χρησιμοποιούμε και να καταφεύγουμε σ’ αυτούς με φειδώ, που θα πει να τους αγαπάμε περισσότερο.


Κι ας μην ξεχνάμε ποτέ ότι: Η ιδανική θερμοκρασία, η ευαίσθητη ισορροπία της σχέσης δύο ανθρώπων, εντοπίζεται, “εις εγγύτητα ανοχής και εις απόστασιν φιλίας”, όπως, σοφότατα, μας υποδεικνύει μια παλιά έξοχη φράση.

Wednesday, February 19, 2014

Τι ψάχνω? Στην ουσία τίποτα. Ίσως ψάχνω εσένα να βάλεις λίγη μουσική στα βήματα μου. Να με κάνεις να μ’ αρέσω, όταν κωλώνω.



Και κάπως έτσι συμπάθησα αγνώστους και σιχάθηκα γνωστούς..

Thursday, January 30, 2014

Wednesday, January 29, 2014

Eγω πιστευω πως δεν πρεπει παντα να συμφωνεις με τη νορμα η το αναμενομενο, πως ειναι υγιες να επαναπροσδιοριζεσαι καθως μεγαλωνεις, πως η ζωη ειναι κατι που μπορεις να το ζησεις με παρα πολλους διαφορετικους τροπους και πως δεν υπαρχει απολυτη καθολικη αληθεια περα απο αυτην που μπορεις να αντιληφθεις και να κατανοησεις. Ο τσίφτης πιστευει απλως πως γαβ.

Saturday, January 18, 2014

ξέρω_θέλω

Δε ξερουμε τι θελουμε.
Όταν ξέρουμε, δεν το έχουμε.
Όταν το έχουμε, δε μας θέλει.
Όταν το θέλουμε, δε μας θέλει.
Όταν μας θέλει, δε ξέρουμε.